Egyre több helyszíne csatornáznak

A város több területén is elkezdődik a csatornarendszer építése Mezőkövesden.

Városunk Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán nettó 1 685 203 823 Ft-ot nyert el támogatásként az Európai Uniótól. A közel kétmilliárd forint értékű projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A beruházás során összesen 2265 ingatlan szennyvíz bekötése valósul meg, amihez a kivitelező, Hídépítő Zrt. szakemberei közel 30 km gerincvezetéket és több mint 24 km házi bekötővezetéket fognak megépíteni. A projekt keretében mintegy 725 db akna és 6 db új szennyvízátemelő létesül, továbbá a már meglévő átemelőket is korszerűsíteni fogják.

A csatornarendszer építése a Piaccsarnok környékén lényegében befejeződött, a szakemberek ezen a területen mintegy 760 m vezeték beépítését hajtották végre az elmúlt hetekben. A projekt munkálatai a Szamóca utcában is megkezdődtek, ahol a kivitelező cég munkatársai mintegy 130 m hosszú gerincvezeték lefektetését végzik el a napokban.

Szeptember elejétől a város több pontján is megkezdődik beruházás. A projekt tervezői a napokban egyeztettek a lakókkal és megkezdték az ingatlanok bekötéseinek az előkészítését. A teljes felmérés várhatóan október közepén készül majd el. A házi bekötések elvégzése után megrendelik a betonaknákat is.

A projektben érintett középső városrészt összesen nyolc területre osztották, ahol szeptembertől hat helyen fogják megkezdeni a szennyvízberuházást, viszont a későbbiekben már 10-12 helyszínen fognak egy időben dolgozni a szakemberek. A tervek szerint jövő júniusig végrehajtják a vezetékek lefektetését, míg az utak aszfaltozásának befejezése 2013 őszére várható. A 4 m-es szélességű utak teljes aszfaltborítással lesznek ellátva, míg a 4 m-nél szélesebb utakon nyomvonalas helyreállítás történik. A szakemberek az elmúlt napokban az érintett területeken található épületek és utak állagfelmérését is végrehajtották.

A csatornaépítés miatt forgalomkorlátozás és forgalmi rend változás nehezíti a közlekedést, ezért mindenkit megkérünk arra, hogy körültekintően, a közlekedési szabályokat szigorúan betartva közlekedjenek a városban.

____________________________________________________

Szennyvízhálózatra csatlakozással kapcsolatos bejelentési kötelezettség

Ezúton kérjük Ügyfeleinket, hogy a szennyvíz hálózatra történő csatlakozást követően szíveskedjenek bejelenteni a vízóra állást és szerződés módosítás miatt keressék fel a Mezőkövesdi VG Zrt ügyfélszolgálatát.
A szerződés módosításhoz szükséges a vízóra óraállás bejelentése. A szennyvíz mennyiség a vízfogyasztással azonos mennyiségben kerül kiszámlázásra, ezért van szükség a vízóraállásra.
Amennyiben bejelentési és szerződéskötési kötelezettségüket nem teljesítik, az önkormányzat számára talajterhelési díjat kell fizetniük a vízfogyasztás éves mennyisége után 1.800 Ft/m3 összegben. A talajterhelési díj megállapításához a Mezőkövesdi VG Zrt szolgáltat adatot az Önkormányzat számára.

A későbbi viták elkerülése végett kérjük a rákötést követően keressék az ügyfélszolgálatot Mezőkövesd, Dózsa György út 2. sz. alatt.

Ügyfélfogadás:

hétfőtől-szerdáig 7.30-16.00,

csütörtök 7.30-19.30,

péntek 7.30-13.30,


Bejelentési kötelezettségüket megtehetik e-mailben az alábbi címre: viz@mezokovesdi-vgzrt.hu

Kérjük e-mailben szíveskedjenek közölni az alábbi adatokat:

Fogyasztó neve:
Fogyasztási hely:
Vízóra állása:
Szennyvíz rákötés időpontja:

Amennyiben e-mailben érkezik a bejelentés, a szerződés módosítást postai úton megküldjük a fogyasztó részére, amely akkor lesz érvényes ha aláírásukkal ellátva visszapostázzák Társaságunk részére.


Mezőkövesdi VG Zrt

____________________________________________________

Megkezdődött a szennyvízberuházás

Mintegy kétmilliárd forintból megépül a csatornarendszer befejező üteme Mezőkövesden. A városközpontot érintő beruházásnak köszönhetően 100%-os lesz a szennyvízrendszer kiépítettsége településünkön. A fejlesztés három ütemben valósul meg, ugyanis a Keleti és a Nyugati területek teljes kiépítése után a középső régióban is elkezdődhettek a munkálatok. Mezőkövesd Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán sikeresen szerepelt 2007-ben, így városunk az 1 982 592 733 Ft összértékű fejlesztéshez 685 203 823 Ft-ot nyert el támogatásként az Európai Uniótól. A projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A szennyvízberuházás ünnepélyes megnyitóját június 22-én rendezték meg. Az eseményen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott köszöntőt, aki kiemelte a fejlesztés jelentőségét. Tállai András örömét fejezte ki, hogy az öt évvel ezelőtt megnyert projekt munkálatai hosszas előzmények után végre megkezdődhetnek és a térség legtöbb települése után Mezőkövesden is teljes egészében kiépülhet a szennyvízhálózat. Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a városban zajló csatornázással párhuzamosan a Zsóri üdülőterületén önerőből valósul meg a szennyvízrendszer kiépítése. Tállai András kiemelte, hogy a projekt befejezése után egy új tervet kell majd kidolgozni, amely biztosíthatja a város továbbfejlődését.
Ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait a projekttel kapcsolatban. Városunk első embere beszámolt a fejlesztés előzményeiről, melyből kiderült többek között, hogy a kivitelezői szerződést idén március 29-én írták alá. A döntés értelmében a Hídépítő Zrt. fogja elvégezni a kivitelezési munkálatokat. dr. Fekete Zoltán ismertette továbbá a fejlesztés legfontosabb műszaki paramétereit. A beruházás során összesen 2265 ingatlan szennyvíz bekötése valósul meg, amihez a kivitelező cég szakemberei közel 30 km gerincvezetéket és több mint 24 km házi bekötővezetéket fognak megépíteni. A projekt keretében mintegy 725 db akna, valamint 6 db új szennyvízátemelő létesül. A hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében a már meglévő szennyvízátemelőket is korszerűsíteni fogják.
A nyitó ünnepség zárásaként Sál László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be a beruházás menetét a jelenlévőknek, aki többek között kiemelte, hogy a projekt kiépítése helyi vállalkozók bevonásával valósul meg. A fejlesztés munkálatait 2013 nyarának végére, legkésőbb ősz elejére szeretnék befejezni, melyhez véleménye szerint minden feltétel adott. Sál László elmondta, hogy a fejlesztés a Piaccsarnok és az Autóbusz-állomás közötti területen kezdődött meg. A Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a csatornázott utcákat a lehető leggyorsabban rá fogják kötni a már meglévő hálózatra. Az útburkolat helyreállítása során először egy ideiglenes speciális réteget terítenek le, míg a végleges burkolat a projekt befejező fázisában, azaz 2013 nyarán és őszén készül majd el. Sál László elmondta, hogy igyekeznek hatékonyan végrehajtani a hálózat kiépítését, azért hogy a közlekedést és a projektben érintett lakosokat a lehető legkisebb mértékben akadályozzák. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a lakossági észrevételek és panaszok alkalmával minden esetben körültekintően fognak eljárni. Sál László a projekttel kapcsolatban felmerülő kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kéri.

____________________________________________________

Kezdődik a csatornázás

Napokon belül elkezdődik az észak-déli városrész szennyvízberuházása. Elsőként a Piaccsarnok és az autóbusz-állomás környékén dolgoznak majd a munkagépek.
A „Mezőkövesd város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című pályázat keretében, európai uniós forrásból megvalósuló beruházás ütemezése elkészült. A csatornázást elsőként pár napon belül a Piaccsarnok környéki utcákban, a buszállomásnál kezdik el, hogy a végéhez közeledő városrehabilitációs pályázat keretében az utakat fel tudják újítani és le tudják zárni a beruházást. A település többi részén július 1-jével kezdődik el a munka. A kivitelezés időtartamát 5 negyedévre osztották fel, és meghatározták, hogy mely időszakban mely utcákban végzik majd a beruházást.

A csatornázási munka az alábbi ütemezés alapján zajlik majd:

2012. III. negyedév: Ady Endre u., Alkotmány u., Anna köz, Balogh Ádám u., Báthori u., Budai Nagy Antal u., Dávid u. Erzsébet királyné u. Farkas Márton u., Gaál István u. György u., Kovács köz, Kőrisfa u. Márta u., Patak u., Platán köz, Rezeda u., Sára u., Szamóca u., Szemere u., Szomolyai u., Táncsics M. u., Thaly Kálmán u., Teréz u., Tóth Árpád u., Vak Bottyán u., Viola u.

2012. IV. negyedév: 48-as Hősök u., Ady Endre u., Ádám u., Akácfa u., Alkotmány u. Babits M. u., Balogh Ádám u., Berkenye köz, Bezerédi u., Béla u., Bocskai u., Bogáncs köz, Cserfa u., Dala József u., Eötvös u., Esze Tamás u., Éva u., Farkas Márton u., Gaál István u., Gergely u., Gyula u., Júlia u., Klára u., Kőrisfa u., Lehel u., Madách u., Margit u., Martos Ferenc u., Mikszáth K. u., Pál u. Rákóczi u., Sára u., Somogyi B. u. Szomolyai u., Takács István u., Táncsics M. u., Tóth Árpád u. Varga Pál u. Zsófia u.

2013. I. negyedév: Ady Endre u., Akácfa u., Arany János u., Bem Apó u., Bercsényi u., Béla u., Elvira u., Farkas Márton u., Hór köz, Ilona u., Irén u. Jolán u., Júlia u., Károly u., Krúdy Gyula u., Kürt u., Liliom u., Martos Ferenc u. Mátyás u. Rákóczi u. Sára u. Somolyai u., Táncsics M. u., Zsófia u.

2013. II. negyedév: Albert köz, Alkotmány u., Arany János u., Cserfa u., Edit u., Elvira u., Eötvös u., Farkas Márton u., Fűfa, Gergely u., György u., Hársfa u., Ilona u., Imre u., Judit u., Júlia u., Kertész köz, Klára u., Lajos köz, Lenke u. Marx Károly u., Mák, Mátyás u., Muskátli u., Nefelejcs u., Orgona köz, Pipacs u., Salamon u., Sára u., Szegfű u. Szent László tér, Teréz u. Tulipán u.

2013. III. negyedév: Diófa u., Muskátli u.

____________________________________________________

Tájékoztatás a szennyvízberuházás megvalósítása érdekében a lakás-takarékpénztári szerződést kötött személyek támogatási igénybevételének feltételeiről

Mezőkövesd Város Önkormányzata 2010. február 24.napján tartott ülésén módosította Mezőkövesd Önkormányzatának a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 4/2007. (III.1). sz. ÖK rendeletét a szennyvízberuházás megvalósítása érdekében a lakás-takarékpénztári szerződést kötött mezőkövesdi belterületi ingatlan – kivéve egyéb belterület – tulajdonos támogatására vonatkozóan.
Az önkormányzati rendelet szerint a szennyvízberuházás megvalósítása érdekében a lakás-takarékpénztári szerződést kötött személy a támogatás igénybevételére jogosult, feltéve, hogy a családban az egy főre eső, havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum nyolcszorosát ( 2012. évben nettó 228.000.-Forintot/hó).

A támogatás mértéke:
- Mezőkövesd város középső városrészén 2012. évben megvalósuló szennyvízberuházás kapcsán megkötött lakás-takarékpénztári szerződések esetében a szerződés lejártáig 410.-Ft/hó/lakóingatlan.
- Mezőkövesd város nyugati városrészén megvalósult szennyvízberuházás kapcsán, 2005. évben megkötött lakás-takarékpénztári szerződések esetében a szerződés lejártáig 1.913.-Ft/hó/lakóingatlan.

A támogatás egyedi kérelem alapján kerül elbírálásra annak a lakás-takarékpénztári szerződést kötő ügyfélnek, aki

2012. június 15. napjáig kérelmét visszajuttatja

hivatalunknak és jogosultsága megállapításra kerül.

A kérelemnyomtatvány elérhető Mezőkövesd város honlapján (http://www.mezokovesd.hu/E-Ügyfélszolgálat/Letölthető nyomtatványok/Szociális ügyekkel kapcsolatos nyomtatványok), a Polgármesteri Hivatal "B" épület földszintjén, illetve a Víziközmű Társulat irodáján (Polgármesteri Hivatal „A“ épület 13.sz iroda).

Felmerülő kérdéseivel kérjük keresse a 49/511-555 önkormányzati telefonszámot, vagy a Társulat irodáját ( telefon: 49/511-513 ).

Dr. Fekete Zoltán
polgármester

____________________________________________________

Kezdődhet a csatornázás

Március 29-én aláírták a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének kivitelezői szerződését, így már nincs akadálya annak, hogy heteken belül elkezdődhessen a csatornázási munka az érintett területen. A beruházás révén Mezőkövesd szennyvízcsatorna ellátottsága 100%-os lesz.
Mezőkövesd Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be szennyvíz programjának megvalósításra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A kétfordulós pályázat mindkét fordulóján sikeresen szerepelt városunk, így valóra válhat a mezőkövesdiek régi álma.
Az Önkormányzat évekkel ezelőtt indította el a folyamatot, amely a pályázati elbírálások, az engedélyek, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után 2012. március 29-én teljesült be a kivitelezői, illetve a műszaki ellenőrzési, valamint a kommunikációs tevékenységre irányuló szerződések aláírásával. A Mezőkövesd város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0027 azonosító számú pályázat keretében az Önkormányzat mintegy 76,5 millió forintot nyert a közel 2 milliárd forint értékű korszerűsítés megvalósításához.
„2006-tól várt Mezőkövesd lakossága erre a beruházásra, és most hat év után elértünk oda, hogy 2 hónapon belül elindulhat az utolsó munkafázis, amely után 100%-os lesz a város szennyvíz-csatornázottsága.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán.
A sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a szennyvíz-hálózat kiépítését a budapesti Hídépítő Zrt. fogja majd kivitelezni, míg a műszaki ellenőrzés pedig a Főber Zrt. és a CREDAS Mérnöki Iroda Kft. feladata. A projekt kommunikációs teendőit pedig a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. látja majd el.
„A szerződés aláírása után, a kiviteli terveknek a mérnöknek való átadása és annak jóváhagyása után tudunk felvonulni az érintett területre. Előreláthatólag 2-3 hónapon belül ténylegesen elkezdhetjük az építkezést. 15 éve ilyen típusú beruházásukat végzünk. Természetesen a lakosságot folyamatosan értesítjük, tájékoztatjuk a munka menetéről. Szeretnénk, ha a kivitelezés zökkenőmentesen történjen meg, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk az érintett területen lakóknak, jól tudjunk együttműködni az üzemeltetővel, a lakossággal, az önkormányzattal. Igyekszünk úgy végezni majd a munkát, hogy minél kisebb fennakadást okozzunk a közlekedésben, illetve az ott élők mindennapjaiban.” – mondta el a kivitelező Hídépítő Zrt. projektvezetője, Csepregi András.
A projekt keretében 2 265 darab ingatlan szennyvízelvezetése valósulhat meg. A projekt a város főutcájától északra és délre fekvő, jellemzően a régi városmaghoz tartozó területeket érinti. A beruházás megvalósítása után 94 000 fm gerinccsatornát fektetnek le, és a csatornahálózatra rákötött lakások száma 7143 lesz.
A projekt megvalósítása után az érintett terület szennyvízelvezető csatornahálózattal gazdaságilag és műszakilag hatékonyan ellátható teljes területe közművesített lesz és így biztosítható lesz a területen található épületállomány régóta indokolt és igényelt korszerűsítésével együtt járó, ellenőrzött módon elvégezhető szennyvízkezelés.
A tervek szerint a beruházást két éven belül be kell fejeznie a kivitelező cégnek, így 2013. év végére az összes vezetéknek a föld alá kell kerülnie ahhoz, hogy 2014. tavaszára, áprilisára az utak rendbetételével is végezni tudjanak.